Термопомпи – високо ефективни решения за охлаждане и отопление

термопомпа

Малко непознати у нас, но с доказана ефективност термопомпите предизвикват все по-голям интерес. Причинете днес да ги разгледаме като алтернатива за следващия отоплителен сезон се дължи на факта, че са изключително икономични и намаляват разходите за отопление с над 60 %. А това е основателна причина все повече български домакинства да отправят поглед към тях. Но не само ниските разходи са достатъчен аргумент. Основен ДА, но не и единствен. Все пак се говори за иновативност в отоплителните системи, които работят екологично и са разработени да черпят енергия от възобновяеми източници. Защо да изберем термопомпа и на кой вид да заложим? Това са главните въпроси, върху които ще се съсредоточим в днешната публикация.

Висока ефективност

Термопомпите са иновативни и модерни решения. Сигурно не знаете, но в много европейски страни има заложена енергийна политика, при която се вземат под внимание именно избора и внедряването на термопомпите като средство за отопление. Екологичността и ефективността се субсидират от държавите членки на Еврозоната и така те подпомагат своите граждани в подбора на уреди за отопление, които не са източник на замърсяване на въздуха и природата. Именно поради това термопомпите са толкова наложени в някои страни и се утвърждават като наистина най-ефективния метод за справяне с ниските температури през зимата.

Следвайки редица европейски политики вероятността скоро и у нас да се предложи такъв програмен проект е много голяма. Точно поради това ви представяме фирма, която почти десетилетие предоставя на клиентите си иновативни и икономични отоплителни уреди. На https://www.balkanenergy.bg/category/termopompi можете детайлно а се запознаете с видовете термопомпи и техните безспорни предимства. Но ето накратко някои положителни характеристики на термопомпите, преди да ви запознаем малко по-подробно с тяхното видово многообразие:

термопомпа въздух-въздух
  • Икономични;
  • Захранват се от възобновяеми, неизчерпаеми енергийни източници;
  • Екологични;
  • Високоефективни;
  • Могат да се използват както за отопление така и за охлаждане, но също така и за осигуряване на вода за битови нужди;
  • Не изискват обслужване;
  • Ниска инвестиция с бърза възвръщаемост.

Със сигурност сте привлечени от идеята да ползвате термопомпи, а balkanenergy са в готовност да предложат добрите решения. Действително само при мисълта, че ще спестите пари идва да покаже, че ползите от тях са наистина невероятни.

Видове термопомпи

Като една от най-добрите възможности, които всяко домакинство може да използва е важно да отбележим, че термопомпите са ефективно средство, рентабилно и все по-удачно за използване както за еднофамилни къщи така и за апартаменти. В зависимост от това какъв е източника, от който взима топлинна енергия за да се задейства термопомпите биват няколко вида:

  • Въздух – вода

Топлинния източник при тези помпи е външния въздух. те са предпочитани заради лесната им инсталация и широка приложимост спрямо жилищната площ, която ще се отоплява или охлажда;

  • Вода – вода

Това са малко по-специфични видове термопомпи, тъй като при тяхното инсталиране  се използват сондажи за вода, близки реки, подпочвени води, кладенци. По-ефективни са за еднофамилни къщи, хотели, мотели и т.нат. Подземните води поддържат относително постоянна температура, което всъщност е причина да се използва именно този източник за тяхната работа;

  • Земя – вода

Термопомпите от този вид използват топлината на земните ядра. Те са наистина доста ефективни, тъй като коефициента на СОР, който реализират е от 4 до 8, сравнени с останалите два вида, при които този коефициент стига до максимум 5. Но тук идват и разликите, защото самото инсталиране на тези термопомпи е много по-специфично и скъпо.

 Разнообразието от термопомпи, което се предлага на пазара наистина идва да покаже, че съобразно естеството на сградата и жилището можете да избере онези, които наистина са най-ефективни. А в каталога на balkanenergy.bg ви очакват изключително надеждни и сигурни решения, с които топлината и уюта ще се настанят във вашия дом