Какви хранителни добавки да пием

Днес хранителните добавки намират все по-голямо приложение основно сред трениращите и физически активните потребители. За тях думите протеини, въглехидрати, минерали и други подобни не са чужди, но много начинаещи са в колебание какви да пият. В следващите редове ще се опитаме да хвърлим малко повече светлина в тази посока.

Какво представляват хранителните добавки

Въпреки че сред младите спортисти съществува разбирането, че подобни продукти могат изцяло да заместят храната, ще кажем, че това изобщо не е вярно. Все пак името им подсказва, че тяхното предназначение е да запълнят дефицита от определени вещества в организма, но не и да ги заменят. Качествените хранителни добавки от FitnesDobavki.net обикновено са създадени от естествени природни продукти и се предлагат в специализирания онлайн магазин без рецепта. Това обаче не означава, че можете да ги взимате в произволни дози и по всяко време!

Разпространяват се под формата на прах или отделни капсули, което прави дозирането им по-прецизно.

Какви видове има

За да разберем по-добре какви хранителни добавки да пием, трябва да знаем техните отделни видове според предназначението им и да се насочим към тази категория, от която се нуждаем. Например, днес основно се срещат:

  • Спортните – това са суплементите, подобряващи възстановяването, за покачване на мускулна маса, за повече сила и енергия и т.н;
  • За отслабване – продуктите с ефективност в горенето на мазнините, като зеления чай, л-карнитин и др;
  • За подобряване на здравето – витамини, минерали, протеини, магнезий, както и такива за ставите, укрепване на костите, сухожилията и т.н.

Кой се нуждае от тях

Хранителните добавки се приемат както от мъжете, така и от жените. Както споменахме, използват се за запълване на дефицит от определени елементи. Хората, които най-често прибягват до употребата на подобни суплементи, са спортистите. Поради интензивността на тренировките, тялото изразходва някои от елементите си по-бързо и се образува дефицит, който не винаги само чрез храната може да бъде запълнен.

Вторият тип хора, които често се нуждаят от допълнителния прием на хранителни добавки са тези със здравословни проблеми и необходимост от допълнително укрепване на организма. Най-често срещани в сайта са протеините, витамините и минералите.

Как се приемат

За да се избегне предозиране и настъпване на здравословни влошения вследствие на повишените дози от тези продукти, препоръчително е предварителното четене на етикета и спазване на препоръките на производителите. Изключително важно е да се консултирате и със специалисти, относно целта на приема и дозировката в следствие на това.