Какво е важно да знаем когато избираме халогенни лампи

халогенна крушка

Ако се интересувате от различни модерни източници на осветление, които могат да бъдат използвани както на закрито, така и на открито със сигурност ще обърнете специално внимание на съвременните Халогенни лампи. Те изразходват доста повече енергия в сравнение с различните други модели, но са значително по-ефективни от крушките с нажежаема жичка. За да изберете подобен артикул трябва да имате необходимата информация за него, и да откриете правилния търговец откъдето да поръчате. Предлагаме ви да разгледате възможностите в онлайн каталога на Atg.bg.

Особености и принцип на работа

Този вид крушка съдържа добре познатите компоненти – колба, спирала и капачка. Приличат много на вариантите  с нажежаема жичка, но с тази разлика, че вътрешността е пълна с халогени – бром, флуор и йод. Голямо предимство на халогенните лампи е това, че те могат да работят в ситуации на променлив ток. Това позволява да ги използвате без проблем в различни моменти. В процеса на работа във вътрешността на крушката се утаяват определени съединения, но тъй като процесът е обратим, те отново се преобразуват в първични компоненти. Тази функция предполага по-дълго експлоатиране.

Как да изберем халогенни лампи за дома си

Видовете, които ще откриете на пазара са линейни и компактни. Точно компактните модели са тези, които ще ви позволят да направите приятен преход между две различни зони в стаята, да подчертаете ниша или да ги вградите в гипсокартон без проблем.  Линейните от друга страна предлагат по-мека светлина близка до естествената. След като сте решили да купите нещо подобно за дома си е важно да вземете под внимание съответната мощност. Халогенните лампи, снабдени с мрежово напрежение, могат да бъдат свързани директно с мрежата, докато универсалните ще осветяват само при наличието на трансформатор. Ето защо е добре да инсталирате външен трансформатор с подходящо напрежение. Обърнете внимание още на:

крушка
  • изберете лампите в зависимост от техния експлоатационен живот;
  • снабдете се с памучни ръкавици, тъй като не бива да пипате подобни крушки с голи ръце. Възможно е от пръстите ви да останат мазни петна, които ще скъсят живота на артикула;
  • за домашно осветление са подходящи моделите с външна крушка;
  • линейните халогенни лампи не са добър избор за интериора. Друг вид дизайн ще бъде по-удачен.

Все по-често може да откриете в търговската мрежа полилеи или друг вид осветителни тела, които работят точно с халогенни лампи. Те са добър избор, предвид ниската консумация на електроенергия и добрата светлина която предлагат. Разгледайте моделите налични в сайта на Atg.bg и не се колебайте да поръчате такъв модел крушки за дома си, без значение дали става въпрос за интериора или екстериора.