Каква е ползата от бързите тестове за бременност?

тест за бременност

Много причини има жените да предпочетат да използват тест за ранна бременност преди да посетят лекаря си за потвърждение на диагнозата. Независимо дали е желана и не е необходимо да се установи колкото с може по-рано състоянието с оглед на това да се приложат съответните процедури за проследяване и прекъсване на бременността. Сигурно се питате дали всички представени на пазара варианти биха дали точен отговор на въпроса дали сте бременна или не. Всъщност е точно така, но има известни различия при домашните тестове, които за да гарантират точни резултати е необходимо да бъдат спазени определени правила за прилагането им.

Кога е време да си направите тест?

Основен въпрос, който интересува много жени е когато подходящото време за да се направи домашен скрининг. Обикновено лекари съветват 10 дни след закъснение на месечния цикъл да се направи тест. Счита се, че след този период всеки предлаган в аптечната мрежа продукт от категорията може да отчете повишението на нивата на хормона хорион гонадотропин. Ако трябва да бъде точни някои тестове са склонни да отчетат положителен резултат след 6-тия де след оплождането.

За да не гадаете дали сте бременна или не и за да не чакате стресиращ преглед при лекар е най-добре да приложите ранен скрининг, който лесно можете да извършите в домашни условия. Достатъчни са няколко капки урина за да можете да бъдете сигурна, че във вас се заражда нов живот.

Според вида на продукта и описанието, касаещо ръководството за употреба използвате за ранно диагностициране в следните случаи:

 • При закъснение поне 10 дни;
 • При наличие на симптоми – увеличен апетит, непоносимост към определени мислими, сутрешно гадене;
 • Сънливост, закъснение на цикъл повече от 20 дни.

В аптеките се предлага основно уринарни тестове. Те са лесни за употреба и освен това дават точна информация относно наличието на повишени нива на хормона хорион гонадотропин. Повечето могат да се използват по всяко време на денонощието, а други са препоръчителни за прилагане сутрин.

Надеждни ли са?

тест за ранна бременност

Сигурно се питате до колко надеждни и точни са домашните проверки за бременност. Оказва се ,че всъщност са изключително точни. Както при други скрининги обаче има известни отклонения, които дават фалшиво положителни или фалшиво отрицателни резултати. Затова специалисти съветват при евентуални съмнения да повторите скрининга след няколко дни.

Независимо от това до колко надеждни и сигурни са тестовете, които се предлагат в аптеките не бива да подценявате посещението при гинеколог, което е важно да се направи 20 дни след закъснението на цикъла. Обикновено се извършва преглед с видеозон, при който се установява дали се касае за нормално протичаща бременност или за извънматочна. Отваряме една скоба за да акцентираме на това, че бързите установяват наличието на хормона хорион гонадотропин, но не могат да установят дали ембриона се е закрепил за стените на матката или не. Именно затова прегледа е от решаващо значение с оглед на проследяване развитието на плода.

Видовете, които можете да закупите от аптеките биват:

 • Лента;
 • Касета;
 • Кръвен;
 • Количествен – определят колко напреднала е бременността.

Обикновено най-избирани са първите два типа, тъй като те улавят повишаването на нивото на хормона след 6-7 ден от оплождането.

Грешки при извършване в домашна среда

Неправилно направен тест може да даде грешен резултат. Имайте предвид, че едни от допусканите грешки са:

 • Твърде ранно провеждане;
 • Използва се сутрешен скрининг в следобедните часове;
 • Намокряне на теста неволно и след това използване на урина;
 • Изчакване на прекалено дълго време за резултата;
 • Използване на продукт с изтекъл срок на годност;
 • Прием на твърде много течности преди извършване на скрининга и други.

Обърнете внимание на ръководството за употреба и следвайте инструкциите за точни резултати.