Има ли специфични особености при зареждане на литиево–йонни акумулатори

Познатите на всички литиево–йонни акумулатори се славят с няколко предимства пред оловно–киселинните, които не може да не споменем. Такива са по–ниското тегло,

по–голям коефициент на КПД, забележителна издръжливост и ефективност. При повечето оловно–киселинни акумулатори коефициентът на полезно действие при пълен цикъл на разряд–заряд е около 80%. За сравнение, при литиево–йонните цифрата се вдига до впечатляващите 92%. Никой не би се отказал от това, ако може да го има.

Логично е да предпочетете литиев акумулатор, но както повечето батерии и той подлежи на зареждане. Тук ще обърнем внимание на някои специфики при зареждането, които ще запазят продуктивността и няма да скъсят живота му.

На практика

Приложенията на акумулаторите непрекъснато навлизат в нови сфери. Все по–често се използват за захранване на преносими устройства или осигуряване на енергия на места без електрическа мрежа. Тук не можем да пропуснем масовото навлизане на електрически и хибридни леки коли. Тяхната употреба без подходящ акумулатор, а именно литиево–йонен, е немислима.

За лития

Литият е метал, който без усилие плува в течности поради ниското си тегло. Той се характеризира с голяма химическа активност и по тази причина в акумулаторите се използват само негови съединения. Количеството електричество при въпросните акумулатори намалява с времето. Процесът е познат като саморазреждане.

Експлоатационният срок ще продължи по време на всички допустими цикли

заряд–разряд, през които акумулаторът ще е в състояние да отдава нужния първоначален заряд. Съвременните литиеви акумулатори могат да издържат между 500 и 5000 цикъла. Температурният обхват при зареждане е по–малък в сравнение с други акумулатори. Някои параметри могат да се влошат при увеличаване на тока на разреждане.

В зависимост от тока останал в акумулатора, по време на зареждането устройството автоматично определя дали да има предварително и след това основно зареждане, или само второто. Това се прави, когато клетките на акумулатора разполагат с ток над 3V. Някои от зарядните устройства притежават системи за предпазване на акумулаторите. За целта те не стартират зареждането, ако температурата е над допустимата или го прекратяват, ако тя се повиши прекомерно.

Един от недостатъците на въпросните акумулатори е предпазване от повишаване нивата на газовете в батерията. Това лесно се предотвратява чрез монтирането на вентил на корпуса. При зареждане под 0°С сигурността на работния процес намалява.

Въпреки всичко изброено, предимствата могат да наклонят везните в негова полза. Ако сте готови да отделите малко по–голяма сума от обичайната, ще се радвате на дълги години безпроблемна работа.

Изберете вашия бъдещ акумулатор от https://dikar.bg и гарантирано ще спестите средства.