Полезна информация, свързана с вноса на автомобили в България

автокъща-германия-внос-българия

Колкото и да е пренаситен пазара на употребявани коли у нас то е безспорен факт, че броя на автокъщите, които осъществяват внос на автомобили продължава да расте. А твърдението, че страната ни се е превърнала в морга за старите коли, които Европа изхвърля наистина е до известна степен вярно. Друг фактор да се купуват по-старички коли у нас е и желанието на всеки млад шофьор да си купи собствен автомобил. Логично е един неопитен водач, който тепърва си изгражда шофьорски навици да е по-склонен да изхарчи около 100-1500 лева за кола, която е на средна възраст от 15 години. С две думи пазара на стари коли все още е атрактивен, защото всъщност има клиенти за такива возила.

автокъща-германия-внос-българия
автокъща-германия-внос-българия

В България статистика показва, че около 50 % от колите са на средна възраст 10-15 години. Това е масовата кола, която всъщност българина може да си позволи като максималната стойност на такива коли е до 8-10 хиляди лева. Естествено не бива това да означава, че в страната се движат основно трошки, тъй като по пътищата забелязваме и по-луксозни  и бързи возила. Ако влезете в автокъща, в която редовно се извършва внос на автомобили ще видите, че търговците са се постарали да отговорят на нуждите на клиенти от различни социални категории. По този начин търговията с вносни коли процъфтява, а това се оказва един от най-доходоносните и лесни за управление бизнес сектори.

А работата на автокъщите, които държат на клиентите си и тяхното удовлетворяване определено е поставена пред сериозни изпитания. Те не само трябва да разполагат със стегната организационна система и планиране на всеки внос, но и да следят промените в интересите на клиентите си. Прави се статистика на това какви са средните цени на определена марка кола в страната и каква стойност са готови да платят за такова превозно средство бъдещите купувачи. А конкуренцията между автокъщите, чиято дейност е внос на автомобили действително е на високо ниво. От своя страна този факт наистина е благоприятен за самите купувачи, които пък търсят сравнително добри условия за автомобили, които са максимално качествени и надеждни.

При осъществяването на внос на коли в страната има законоустановени правила и всяка една от автокъщите, които извършват търговска дейност с моторни превозни средства е задължена да ги спазва. Тъй като закона е строг по отношение на вноса на автомобили у нас, клиентите са напълно спокойни, че стоката, която купуват отговаря на изискванията за задължителна техническа изправност. От няколко години насам има и задължителна гаранция от три месеца, която вносителите- търговци са длъжни да предлагат на двоите клиенти.