Обща информацията за винтовете и тяхното предназначение

винтове

Едни от най-разпространените крепежни елементи са винтовете. Едва ли обаче подозирате колко многообразни са те в зависимост от приложението си, материалите от които са изработени и техническите показатели, на които отговарят. Днес ще ви запознаем с някои от най-разпространените модели винтове, предлагани от КАМ-04, тъй като се оказва, че много от потребителите не са наясно от какви винтове се нуждаят при битови ремонти, поправка на мебели и ред други дейности, при които са нужни такива крепежи.

Винтове според приложението им

За да бъдат съединени два или повече елемента те имат нужда точно от подходящите винтове. Самите крепежи се изработват от различни материали, което на практика оказва влияние върху здравината на скрепяването, еластичността и времето, през което може да се гарантира цялост на детайла. Именно поради това на пазара има няколко вида винтове, които се прилагат спрямо вида на материалите, които се скрепват както и самото им предназначение. най-масовите такива са за:

  • Бетон. Тук се използват стоманени винтове с много високо ниво на якост. Те спомагат за закрепване на детайли в бетонови повърхности и други;
  • За PVC. Дограмата и във вашия дом вероятно е изработена от PVC. За да се сглобят елементите и да се осигури оптимална защита на жилището от вятър, дъжд, както  и други климатични промени има огромно значение дали са използвани правилните винтове;
  • За дърво. Всички мебели също се състоят от отделни компоненти, обикновено от естествена дървесина, ПДЧ или МДФ плоскости, шпертплат и други. Самото естество на материала и факта, че е с по-мека структура налага да се ползват винтове, които са специално предназначени за такива материали;
  • За метал. Да вземе за пример личния ви автомобил. Джанти, акумулатор, двигател, купе  навсякъде където има метални части съединяването им се извършва посредством винтове за метал.

На практика това са едни от най-широко разпространените винтове, които при избор е решаващо да определите точно за какво ще бъдат използвани.

Други технически характеристики при винтовете

Освен типа на скрепването и материалите, които ще съединяват винтовете се делят и съобразно редица други свои показатели като:

самонарезни винтове
  • Вид на материала, от който се изработват. Едва ли ще можем да изброим всички, но ето и най-масовите такива – месинг, никел, стомана, пластмаса, тефлон, различни метални сплави и много други;
  • Според вида на резбата. Наблюдават се самонарезни винтове, с лява резба, с дясна резба;
  • Според размера. Има се предвид дължината на тялото на винта и неговата дебелина;
  • Якост на опън и т.нат.

Несъмнено не  е толкова лесно да изберете правилните винтове, но в лицето на експертите от КАМ-04 със сигурност ще бъдете насочени към вариантите, които да отговорят на ремонтните ви дейности.