Специфични моменти при поставянето на водомери на входа на ВиК битовите инсталации

водомер

Любопитен факт показва, че ежедневно в жилищните сгради в София се налага да бъдат монтирани водомери съобразно това, че е изтекъл техния експлоатационен период. Доставчика Софийска вода АД е безкомпромисна по отношение на изправността на водомерите за домакинствата, тъй като именно от тук се отчитат най-големите загуби за дружеството. Още при сключване на договор за доставка на вода за битови нужди в договорите ясно се описват конкретните правила и условия, които се вземат предвид доставката, отчитането на водата както и функционирането на водомерите, така че днес ще ви запознаем с някои тънкости и насоки, с които е добре да сте наясно, ако скоро и на вас ви предстои да сменяте стария водомер с нов.

Смяната на водомера – специалисти

Два са основните мотива за това да бъдат проведени ремонтни мероприятия по отношение на подмяната и монтирането на нови водомери:

 • Има причина за дефект при водомера и той не отчита коректно количеството вода, което домакинството използва за период от един месец;
 • Настъпил е срока за смяна на водомера в жилищните сгради и от Софийска вода АД издават предписание целия вход или блок да премине към поставяне на нови отчитащи уреди.

И при двете причини си има конкретни стъпки, които задължително следва да бъдат взети предвид с оглед на това процеса да бъде извършен според правилата за монтаж и ефективно функциониране на водомерите за битови нужди.

монтиране на водомери

Една от главните ви задачи като потребители е да се свържете с лицензирана фирма за поставяне на водомери София. Тъй като става въпрос за специализирани и по-специфични като вид монтажи дейности от дружеството доставчик имат акцентират върху лиценза на екипите, тъй като това на практика означава, че с ено посещение на водопроводчици си решавате казуса не само с професионално извършената дейност, но и с узаконяването на водомера. А така се пестят време и пари – ресурси, които винаги са в недостиг за масовия потребител.

Етапи

И тъй като стана ясно, че за да бъдат монтирани новите водомери се нуждаете от лицензиран екип то следва да ви запознаем и с основните етапи, през които се налага да преминете, когато настъпи монетна на истината – монтаж на новия ви отмитащ уред.

 1. Оглед. Изисква се този момент с цел водопроводчиците да бъдат наясно с достъпа до водомера и сложността на извършване на ремонтната дейност;
 2. Избор на нов водомер. Като всяко дружество доставчик на вода и тук в София си има конкретни изискания за новите уреди. Софийска вода АД изисква новите водомери, които се монтират в домовете на абонатите да бъдат с дистанционно отмитане, което на практика улеснява и двете страни при подаване на показанията за разходваната вода;
 3. Демонтаж на стария водомер. Освен физическото отстраняване на водомера от системата преди той да бъде свален се спира водоподаването и се изготвя протокол с данните от показанията му. Записват се фабричния номер на водомера както и номера на старата пломба. Те се поставят в специален плик и се запечатват след отстраняването от инсталацията;
 4. Почистване на входовете и изходите на тръбите, за които ще се инсталира новия водомер;
 5. Монтаж на новия водомер;
 6. Тестване;
 7. Укрепване;
 8. Поставяне на пломба;
 9. Изготвяне на протокол и узаконяване на новото измервателно устройство.

Можете сами да се убедите, че поставянето на новия ви водомер в апартамента ви в София не е процес, който изисква дълго време. обикновено фирмите, разполагащи с лиценз за провеждане на такива ремонтни дейности имат не малко опит и работят експедитивно и бързо. Една от водещите такива за София е Хидро Старт, където професионалните водопроводчици няма да се задържат повече от 30 минути в домовете ви, а цялата процедура ще бъде проведена законосъобразно и следвайки изискванията на дружеството доставчик. Доверете се на опита и професионализма за монтаж на нови водомери, подмяна или ремонт на екип с дългогодишен професионален опит в сферата.