Всичко, което трябва да знаете за субуферите

Субуферите са основен компонент на всяка домашна или автомобилна аудио система, но те могат да бъдат объркващи за тези, които не са запознати със света на аудио оборудването. 

В тази статия ще разгледаме всичко, което трябва да знаете на теба субуфери, включително какво представляват, различните видове субуфери, как работят и какви алтернативи съществуват за тези, които може да не искат или да не се нуждаят от субуфер.

Какво представляват субуферите?

Субуферите са тонколони, предназначени да възпроизвеждат нискочестотни звуци, обикновено тези под 100Hz. Те са вид високоговорител, който е специално проектиран да възпроизвежда басови честоти, което ги прави идеални за музика с дълбоки басови нотки, филмови саундтраци и видео игри.

Различни видове субуфери

Налични са няколко различни вида субуфери, всеки със своите уникални характеристики и предимства. Те включват следните варианти.

  • Активни субуфери – Тези субуфери имат вградени усилватели, което означава, че не се нуждаят от отделен усилвател, за да ги захранват. Те се наричат ​​също „задвижвани“ субуфери.
  • Пасивни субуфери – Субуфери, които нямат вграден усилвател и изискват отделен усилвател, за да ги захранват. Те също така се наричат ​​“незахранени“ субуфери.
  • Запечатани субуфери – Този вид субуфери имаа херметичен корпус, който осигурява точен, плътен бас, но изискват повече мощност, за да произведат същото ниво на сила на звука като пренесен субуфер.
  • Събуфери с порт – Разполагат с порт или вентилационен отвор, който позволява на въздуха да влиза и излиза от корпуса. Това им позволява да произвеждат повече звук с по-малко мощност от запечатан събуфер, но има риск да не са толкова точни.
  • Bandpass субуфери – Тези субуфери имат специализиран корпус, който осигурява тесен честотен диапазон, обикновено около 20-80Hz. Те са проектирани да осигурят максимална ефективност в определен честотен диапазон.

Как работят субуферите?

Субуферите работят, като използват голям драйвер (високоговорител), за да движат въздуха и да произвеждат звукови вълни при ниски честоти. Драйверът обикновено е монтиран в корпус, което помага да се контролира движението на въздуха и да се подобри точността на баса.

Когато субуферът получи електрически сигнал от усилвател, драйверът се движи напред-назад, създавайки звукови вълни, които можем да чуем. Размерът и дизайнът на кутията, както и размерът на драйвера, могат да повлияят на качеството на звука и силата на звука, произведени от субуфера.

А какво са кросоувърите?

Кросоувърите са важен компонент във всяка система от тонколони, включително субуферите. Кросоувърът е електронна схема, която филтрира нежеланите честоти и изпраща подходящите честоти към съответния драйвер на високоговорителя. В субуфера кросоувърът е отговорен за филтрирането на високите честоти, които трябва да бъдат изпратени към основните тонколони, позволявайки на субуфера да се съсредоточи върху производството само на ниските честоти.

Кросоувърите могат да бъдат пасивни или активни. Пасивните кросоувъри са вградени в тонколоните и използват комбинация от резистори, кондензатори и индуктори за филтриране на честотите. Активните кросоувъри са отделни електронни устройства, които се намират между усилвателя и високоговорителите и използват специален източник на захранване, за да филтрират честотите.

Кросоувърът на субуфера обикновено е настроен на определена честота, известна като точка на кросоувър, която определя кои честоти ще бъдат изпратени към субуфера и кои ще бъдат изпратени към основните колонки. 

Точката на пресичане обикновено се задава чрез регулиране на колело или превключвател на гърба на субуфера или усилвателя. Идеалната точка на кръстосване може да варира в зависимост от размера и вида на тонколоните в системата, размера и формата на помещението и личните предпочитания.

Алтернативи на субуферите

Докато субуферите са важен компонент на много аудио системи, те може да не са необходими или желателни за всички настройки. 

Някои алтернативи на субуферите включват:

Тонколони с пълен обхват

Тези опции са проектирани да произвеждат широк диапазон от честоти, включително баси. Те може да не произвеждат същата дълбочина и обем като специален субуфер, но могат да бъдат добър вариант за тези, които не искат да добавят допълнително оборудване към своята настройка.

Саундбари

Саундбарите са дълги, тесни колонки, предназначени за монтиране под телевизор. Някои звукови ленти се предлагат с вграден субуфер, докато други може да изискват закупуването на отделен субуфер.

Тонколони за вграждане в стената

Вариантите, които са създадени за монтаж в стената могат да бъдат чудесен вариант за тези, които искат елегантна, ненатрапчива аудио система. Някои от колонките за вграждане в стената може да включват вграден субуфер, докато други може да изискват закупуването на отделен субуфер.

Сега, след като вече сте запознати с основите на субуферите, можете компетентно да направите следващ избор за покупка на колонки за аудио системата си.