Методи за справяне с хремата

лекарства при хрема

Често търсим безопасни опции за справяне с хремата. Запушения и течащ нос са доста неприятни и са в състояние да ни извадят от равновесие. Знаете ли, че наред с лекарствените препарати, които можете да разгледате тук https://aptekifenix.bg/lechenie-i-terapiya-dihatelna-sistema/lekarstva-za-hrema имате шанса да се отървете от настинката и хремата с някои доказани домашни средства. Особено при децата родителите не бързат да прибягват до лекарства, тъй като те могат да въздействат върху храносмилането или да предизвикат странични реакции. Затова при симптоми на ринити, настинки, запушен нос преди да вземете съответната доза лекарство можете да се опитате да се справите със заболяването с някои от начините, които ще представим в днешната тема.

Кажете СПОП на хремата с безобидни средства за лечение

Неправилното лечение на хрема може да се окаже причина да бъде отключено сериозно заболяване. Освен това, ако обичайно симптомите се наблюдават около седмица то сега може да се окаже, че времето би могло да бъде значително удължено и хремата да се проточи с месеци. Перспективите, които предлагат някои възможности за лечение с подръчни материали биха дали положителни ефекти, ако се приложат навреме.

Ето и някои основни способи, които са в състояние да повлияят положително на заболяването. Това са:

 • Прием на много течности. Заменете водата с прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове, в които има набор от полезни витамини. Пийте повече чай и използвайте за подслаждане мед;
 • Използвайте билки като джинджифил, мента, коприва за да облекчите дишането. Можете да ги хапвате в прясно състояние или пък да ни направите с тях инхалации;
 • Промивка на носа с физиологичен разтвор. Много добре действа на синусите и дихателната проходимост. Помага да се отървете от секретите;
 • Ако обичате да хапвате пикантни храни то сега е момента да ги включите в менюто си. Те подпомагат елиминирането на вирусите и отпушват носа;
 • Често проветряване на помещението, което намалява риска от развитие на други болестотворни организми свежия въздух ще ви помогне да дишате по-спокойно.

Ако не сте сигурни в действието на изложените домашни средства или пък заболяването прогресира е добре да използвате различни препарати и лекарства, които биха подпомогнали възстановяването ви.

Причини за поява на хрема?

спрей

Видовете хрема са доста различни и точно поради това няма как един препарат да се счита като ефективен за всички инфекции на носната лигавица. Със застудяването ставаме по-податливи на боледуване и определено хремата е първия симптом, който показва, че сме покосени от вирус.

Много са факторите, които се оказват причина за хремата. Това могат да бъдат:

 • Нездравословен начин на живот;
 • Слаба хигиена;
 • Слаб имунитет;
 • Алергии и други.

Независимо от причината е добре да имате предвид, че съществуват различни методи за справяне с този досаден симптом. Едни т тях вече споменахме и те се оказват ефективни що се отнася до това да се елиминира разпространението на вируса в начален етап. Друг вариант са лекарствата, които директно атакуват заболяването и ви помагат бързо да се изправите на крака.

Използване на лекарства според състоянието на пациента

В аптечната мрежа можете да откриете различни варианти и решения за лечение на хрема. За да сте сигурни в резултата от използването на даден препарат преди всичко е добре да си изясните каква е причината за развитие на заболяването както и дали са засегнати горните дихателни пътища, гърлото и долните дихателни пътища.

Особено внимание при подбора на лекарства следва да се обърне що се отнася до:

 • Ушни инфекции;
 • Синузити;
 • Възпаление на гърлото;
 • Силна кашлица;
 • Бронхити;
 • Пневмонии и други.

Не се колебайте да потърсите лекаря си за консултация с оглед на това да бъде приложен правилния подход за лечение на хремата и ограничаването на настъпване на сериозни здравословни усложнения.