Кои са аргументите за избор на пелетна камина като отоплителен уред за дома

камина

Камините на пелети са от отоплителните уреди, за които специалисти споделят, че са перфектната подмяна за онези, които до момента са използвали вариант на дърва или въглища. Обяснението защо този алтернативен метод е препоръчан се дължи на факта, че именно пелетите като източник на енергия са оптимален ресурс за осигуряване на топлина и комфорт без това да е свързано повече разходи, а напротив. За инвестирането и ползите от пелетни камини – https://www.balkanenergy.bg/category/peletni-kamini  ще ви разкажем днес, тъй като тези уреди са обещаващо икономични, екологични и повишаващи енергийната ефективност на всеки дом, в който са инсталирани.

Защо пелетната камина е уреда, от който се нуждаете

Онези от вас, които до миналия зимен сезон са използвали печки, камини или котли на дърва и въглища, осъзнават факта, че поддържането на такъв тип уред е доста трудоемко. Цепене на дърва, подготовка, съхранение, почистване от пепел, дим и прах са само малка чат от ежедневните ангажименти, които потребителите се налага да извършават, а това отнеме поне 2 часа от ежедневието им. Тъй като определяме това като недопустимо в съвременния динамичен живот е повече от очевидно, че трябва да се потърси друг вариант, с който да се подобри целия процес и да се използва друг уред, който да бъде оптимално по-неангажиращ.

Предвид това, че пелетите станаха много популярни като един от особено ефективните заместители на дървата, въглищата и брекетите е напълно логично те поради своите качества да бъдат приети с добронамереност от домакинствата. Благоприятно е отоплението на пелети, защото като гориво те са:

Пелетна камина
 • С ниско тегло;
 • Не изискват специално съхранение, тъй като се предлагат в найлонови пакети, които ги защитават от влага и повреди;
 • Те се предлагат във формата на гранули, които се изсипват в бункера на камината и не изискват никаква предварителна подготовка за процеса на изгаряне;
 • Отличават се с висока калоричност;
 • Отдават три пъти повече топлинна енергия от дървата, което ги прави икономични като средство за отопляване;
 • Екологични са, защото са произведени то остатъчни суровини в следствие на дървообработващата промишленост;
 • Напълно безопасни са, тъй като производствения цикъл не е свързан с употребата на лепила и други химикали, които могат да бъдат вредни както за човешкото здраве така и природата;
 • Отделят при изгарянето си минимално количество дим и пепел;
 • Евтини са.

На практика всичко това говори, че уредите, които използват пелети са много по-предпочитани, тъй като домакинствата успяват да реализират икономии, а възвръщаемостта от вложените в пелетна камина средства е с невероятно бързи темпове.

Когато сте напълно убедени, че пелетната камина е вашия уред и е време да подмените старата печка на дърва от balkanenergy.bg съветват да приложите тривиалните способи за избор на уред, които включват технически данни, напълно отговарящи на потребностите ви и архитектурата на имота, който подлежи на отопляване с такъв вид уред. камините на пелети имайте предвид, че биват:

 • Камини за вграждане

Те са подходящи за отопляване на големи площи от 40-50 квадрата и са приложими в едноетажни къщи, големи всекидневни и други просторни зони;

 • Пелетни камини с водна риза

Едни от най-масово разпространените са тези камини, тъй като са доказано икономични. С един уред и с помощта на инсталация от радиатори можете да затоплите всяко едно от помещенията;

 • Камини с въздуховоди

Също добър и ефективен вариант в случай, че имате изградена въздуховодна инсталация за разпространяване на топлия въздух в целия имот.

Който и от моделите пелетни камини от balkanenergy.bg да изберете то си осигурявате много приятна и уютна среда, микроклимат допринасящ за постигане на оптимална температура в студените зимни дни. Инвестицията си заслужава, той като офертите и видовото многообразие, което ще откриете на balkanenergy.bg със сигурност ще ви изненада в положителен аспект.