Използването на печки на дърва за отопление във вили и селски имоти не е никаква новост. Тук традициите се спазват и реално това е един от най-масовите начини, които прилагат стопаните на такива жилища. Не само, че е по-удобно за тях, то и отопляването с дърва и друг вид твърдо гориво като въглища например е доста по-евтино. Но целта на днешната публикация не е в това да представим на вниманието ви уреда, с който се отопляват тези домакинства през зимата. Идеята е да разберем защо освен такава за топлене голям процент от търсещите нов такъв уред изискват на него да могат и да готвят. Реално става въпрос за готварски печки на дърва – https://www.balkanenergy.bg/, които се оказват изключително ефективна възможност, с която не просто улеснявате ежедневието си, но и успявате да икономисате не малко средства.
Комбинирани уреди – кое ги прави предпочитани
Всяко едно решение, което взимаме е свързано с това да извлечем максимум ползи от него. Точно тук идва момента, в който да споделим и целта на подбора на такъв комбинативен уред. На практика става въпрос за тенденция, която е насочена към използването на един уред с две различни предназначения, но с разходване на определено количество гориво. Аритметично това означава, че се реализират добри икономии, които се отразяват на финансовата стабилност на домакинството. Конкретиката на покупката на готварска печка на дърва може да бъде обяснена по следния начин:

- Използва се по-малко гориво за два типа дейности;
- Гарантира се ефективност при отопление;
- Има възможност за използване на фурна;
- Плота също е използваем и на него можете да готвите различни видове блюда – супи, пържени картофи, яхнии и много други;
- Ангажимента за двата типа дейности е сведен до минимум;
- Почиствате един уред, зареждате един уред с дърва;
- Осъществявате контрол върху процеса на горене посредством температурен индикатор и устройство, което не позволява бързото изгаряне на горивото в камерата.
Ето накратко за какво може да ви послужи една такава печка и как лесно имате възможността да намалите сметките си, благодарение на това, че двете ежедневни битови занимания прилагате и използвате конкретния уред и гориво.
Спецификация на готварските печки на дърва
Както можете да се уверите и сами предложенията, които ви очакват във виртуалната платформа balkanenergy.bg са доста разнообразни. Това, което е важно да подчертаем е, че съществуват два вида такива печки:
- Сухи, използващи се топлене и готвене само в едно помещение;
- С водна риза за цялостно отопляване на имота и готвене в помещението, в което уреда е позициониран.
Преценката дали да изберете един или друг вариант идва от това да сте наясно до колко си струва да инвестирате в система за парно отопление. Ако имате такава налична то определено има смисъл от модел с водна риза. Но в случай, че самия имот не е толкова голям, а освен това нямате радиатори и ще се наложи тепърва да изграждате такава система то очевидно инвестицията не е толкова оправдана.
След като сте взели решение за покупка на модел готварска печка с или без водна риза то идва момента да се фокусирате върху други особености, които касаят нейната характеристика като:
- Размери;
- Дизайн;
- Цвят;
- Форма – стандартен или ъглов монтаж;
- Брой котлони, които могат да бъдат използвани;
- Големината на фурната;
- Начин на контрол на температурата при готвене и топлене;
- Производител;
- Дебелина и вид на метала, използван за направата на готварската печка;
- Вид на плота – чугун, стомана или друг;
- Място за съхранение на дърва и т.нат.
Всички тези особености и характеристики имат пряко отношение върху това да определят до колко сте готови да инвестирате в даден модел готварска печка, която напълно да ви удовлетвори през зимните месеци.