Защо не е добра идея да се лишим от комфортен ъглов диван?

В натовареното и забързано всекидневие имаме нужда от специално място за релакс, където можем да се чувстваме спокойни и отпочинали. Почивката през нощта е от първостепенно значение за това какъв ще бъде следващият Ви ден.

Ако жилището Ви е малко или много хора трябва да делите един покрив, много често холът играе роля и на спалня. Най-подходящия вариант да комбинирате всекидневната и спалнята е да заложите  на разтегателен диван. Съвременните производители на мебели   ще Ви предложат многообразие от модели, които могат да се преобразуват така, че да отговарят изцяло на вашите нужди.  Какъвто и модел диван да изберете, смисълът остава един и същ. През деня стаята ще изглежда като един приветлив уютен хол, а вечер диванът се превръща в легло, а стаята в спалня.

Ъгловият диван за сън е може би най-популярното и практично решение в обзавеждането.  Този избор перфектно оптимизира пространството и в същото време осигурява максимален комфорт. На пазара ще откриете различни модели ъглови дивани, съчетаващи в себе си модерна визия и функционалност.  Какъвто и диван да изберете, независимо висок или среден клас, обърнете внимание на няколко основни фактори, които ще гарантират вашето удобство.

Ъглов диван "Кармен 2"
модерен ъглов диван

На първо място е пълнежът на дивана. Всеки знае, че изборът на правилен матрак е от ключово значение за здравословния Ви сън. Е, в случая нямате отделен матрак, а ще спите върху разгънати седалка и облегалка. Затова пълнежът им е много важен. Най-широко разпространените пълнежи за ъглови дивани са полиуретанова пяна, полиуретанова пяна в комбинация със силиконова вата, дунапрен и др. Голям хит в последно време са т.н. модели тип „боксспринг” – тапицирани конструкции с пружини във вътрешната си част, които поддържат матрака и поемат нежеланото му разместване, когато върху него лежи човек. Това прави диванът равен, гладък и чудесен за сън. Можете да заложите и на ъглов диван за спане с пенополиуретанов пълнеж. Запомнете, че колкото по-висока е плътността на пълнежа, толкова по-качествен ще е диванът Ви. Много хора си купуват отделно и ортопедични матраци, които допълнително спомагат за поддържането и фиксирането на гръбначния стълб докато спите. Вижте страхотните ъглови дивани за спане от магазин Лени Стил сега!

Механизмите. Не забравяйте, че ще трябва да разгъвате и прибирате дивана ежедневно и това трябва да става бързо и лесно. В днешно време има множество видове механизми, но основното на което трябва да обърнете внимание е те да са метални. Колкото по-опростен е, толкова по-добре. Механизмът трябва да работи свободно и лесно. Някои от най-разпространените варианти на механизми за превръщане на ъгловия диван в спалня са т.н. тип „делфин” – модел, при който седалката се изтегля като чекмедже на скрин. Друг често употребяван вариант са диваните тип „книга”, при които седалката и облегалката се разтварят като книга и образуват комфортна спалня.

Конструкцията на ъгловите дивани е другата важна характеристика, на която трябва да наблегнете. Обикновено се използва дървесина или метал,а често и от двете. Производителите на качествени дивани използват твърда дървесина като бреза, бук или дъб. Съответно и цената при тях ще е по-висока. Може да намерите и по-евтини варианти, изработени от бор. Какъвто и материал да е използван, важното е дървесината да е изсушена, за да няма опасност след известно време диванът да започне да скърца.

Тапицерията на ъгловите дивани е важна най-вече от естетична гледна точка. За такъв тип са предпочитани велур, който и много приятен на допир, или жакард – материал, устойчив на обработка и поддържащ атрактивния външен вид за дълго време. Кожата, макар трайна и лесна за употреба,  не е предпочитана от всеки.

И на последно място ще обърнем внимание на допълнителните функции и екстри на ъгловите дивани.  Да не забравяме, че освен за легло ще използваме дивана и за сядане. Той трябва да е удобен и в двете си свойства. Най-подходящо в такъв случай е диванът да има приспособена ракла, където бързо и лесно да се прибира спалното бельо. Някои модели ъглови дивани имат и функция „подлакътници” .

Какъвто и диван да изберете, той трябва да Ви носи нужния комфорт, за да се събудите свежи на сутринта!