Съвети от ВиК Хелп за необходимостта от смяна на водомер

водомери

В разгара на летните горещини отговорността ни към поддръжка на Вик инсталациите става още по-голяма. Натоварването и повишаването на разходването на този ценен ресурс може да се окаже причина за поява на непредвидени аварии. Как ще постъпите ако разберете, че водомера ви крои изненада? Не работи точно! Начислява сметки, които нямат нищо общо с обичайното потребление или пък дефекта се изразява в тоталното му спиране. Много сериозен е този проблем, тъй като за неработещ водомер както вероятно знаете дължите на ВиК дружеството доставчик служебно начислени тарифи. Така, че няма къде да избягате от сметките, а просто рискувате да платите в пъти повече отколкото реално сте изразходвали. Ситуацията изисква професионална намеса. Как? защо? Кой би могъл да помогне в случая? Настанете се удобно, защото ще дадем много полезна и обобщена информация за подмяната на неизправния водомер с нов.

Повреден водомер – какво следва

Независимо от това какъв е източника и причината за възникналата повреда по водомера това, което е важно да се предприеме от стопанина на имота е да се информира инкасатора за възникналия проблем. Едно телефонно обаждане няма да ви отнеме кой знае колко време, а освен това чрез него ще получите ценна информация за това какви са следващите стъпки, през които трябва да преминете за да бъде подменен водомера с нов. Много подробно са описали в сайта си специалистите от ВиК Хелп важните етапи, през които е необходимо да преминете. Систематизирано е представено това на https://vikhelp.com/smiana-na-vodomeri/. Въпреки това ние ще продължим с насоките, тъй като е важно всеки от вас, попаднали в такъв битов казус да намери правилния и лесен път за решение.

водомер

И така… ако стрелката на водомера буквално се върти със скоростта на светлината и отчита невероятно количество вода, което уж потребявате, или пък въобще не помръдва то идва спешната нужда от неговата подмяна. За целта самите ние въпреки, че сме достатъчно сръчни и можем да боравим с водопроводен ключ нямаме право да извършваме каквито и да било действия свързани с водомера. Такива работи имат право да провеждат само и единствено лицензирани фирми и екипи. Защо?

Причините:

  • Утвърдените и получили лиценз от водопроводните дружества доставчици на вода имат издаден документ за законова възможност за провеждане на такива ремонтни дейности;
  • Фирмите спазват строгите правила за демонтаж, ремонт и монтаж на водомери;
  • Имат право да узаконяват и издават съответните придружаващи протоколи за извършената услуга;
  • Могат да демонтират и поставят пломби, които са превенция срещу кражби и нерегламентирано ползване на вода.

Тарифи и време за подмяна

Регламентираните действия от страна на лицензираните фирми са основание, че напълно можете да им се доверите. Ясно е, че всеки клиент се интересува и от цената, която ще трябва да заплати за това. Дори да си направите труда да потърсите най-евтино работещите представители с лиценз то ще установите, че самата подмяна и услугата се тарифира почти еднакво от повечето специализирани екипи. Обикновено за подмяна на водомер цената от 35-40 лева, а самата стойност на устройството зависи от неговия вид – дали е аналогов или дигитален с дистанционно отчитане.

Времето за извършване на ремонтната дейност е буквално мигновена. Много от клиентите, които наемат фирми за смяна на водомери се изненадват, че за десетина минути услугата е приключила дори издаването на протоколи не изисква кой знае какво време. бързината и времето за провеждане на процедурата смяна на водомер зависи от:

  • Опита на водопроводчика;
  • Мястото, на което се намира водомера – дали достъпа до него е лесен или малко по-труден;
  • Подготовката и наличието на всякакви инструменти, които да подпомогнат бързината на процеса;
  • Дали екипа се състои от един или повече лицензирани представители на фирмата и т.нат.

Ако търсите бързина, експедитивност и качество ви съветваме да се доверите на ВиК Хелп. Екипа разполага  с над десет годишен опит в сферата и ще се отнесе отговорно и прецизно към вашия проблем.