Пет причини да подмените старата подова настилка с корков паркет

корк суровина

За да ви убедим напълно в качествата на паркета, изработен от корк първо ще ви запознаем с неговите невероятни предимства. Корковия дъб е едно вечнозелено дърво, което  се отглежда в югозападните части на Европа, но е най-разпространено в Африка. Благоприятния топъл климат позволява на растението да се развива много добре и в зряла възраст то достига до височина между 15-25 метра, а диаметъра на стъблото му може да стигне до метър. Най-ценната част от корковия дъб е неговата, кора, която е суровина, от която се изработват изключително много изделия от коркови тапи, до модни аксесоари, топлоизолации, тапети и корков паркет. Изключителен като технически показатели корка е невероятен като материал, който не само е с естествен произход, но освен това предлага невероятна възможност да бъде влаган в различни индустрии. Суровината не е от най-евтините, но пък определено си струва поради  факта, че няма аналог дори при синтетичните продукти. Доста любопитна е информацията, че едно дърво, което живее над 200 години дава до 18 реколти. Самата кора в зависимост от зрелостта на дървото може дори да достигне впечатляващите 25 сантиметра. Самия процес на възстановяване на кората е достатъчно дълъг и това прави материала изключително ценен и доста скъп. Това обаче не пречи той да става все по-популярен и наистина да предизвиква невероятен интерес от потребители и предприемачи.

корк суровина

През последните години корка страшно много навлезе и на българския пазар. Днес можем да го срещнем под формата на технически корк за изолации, декоративни пана, с които да облечем стените и тавана, тапети, плочи за под или под формата на корков паркет. Безспорни са предимствата на тази иновативна и наистина невероятно естетична като материал суровина. Но ако ви предстои да вземете решение по отношение на това коя настилка би била максимално удачна за вашия дом, то нашия съвет е да инвестирате в корков паркет. Общата структура на корка която наподобява пчелна пита наистина е уникална. Със своите кухини материала не позволява загуба на топлина, което го прави невероятен топлоизолатор. Дори при обработката се спазва специална технология, при която не се нарушават тези свойства на корковата кора и на практика ползвате в дома си изолационен материал, който няма да подаде и да повреди.

Предимства на корковия паркет.

  1. Първото основно преимущество на корковия паркет,  е че ако изберете такава настилка няма нужда да ползвате под него друг изолационен материал. Независимо от дебелината на паркета той създава естествен щит и не позволява на студа или топлината да премине през порите на материала. Няма друга такава настилка за под, която да можете да поставите дори на партерен етаж и да не усещате пронизващ студ през студените зимни дни. Характерно за корковия паркет е това, че дори през зимата можете да не ползвате домашни пантофи и въпреки това краката ви ще останат топли. Това прави корковия паркет наистина изключително подходящ за декориране на детски стаи, спални, дневни  и всяко друго помещение, в което искате уют и топлина.
  2. Второто също много голямо предимство на корковия паркет е това, че материала е изключително лек. Известен още като въздушен естествен изолатор този материал по никакъв начин няма да подложи на допълнително натоварване конструктивно сградата. Ето това го прави изключително надежден. Лекотата е предимство, което наистина няма как да пренебрегнем. Това дава възможност на корковите продукти да се ползват за облицовка на тавани, стени, под и като всякакви други строителни и изолационни решения.  
  3. Безопасен и екологичен. Всеки един материал, който се използва като вид подова настилка е ясно, че съдържа различни химични компоненти, които от своя страна могат да предизвикат сериозни алергични реакции. При обработката на корковия паркет обаче се ползват лепила, които наистина са изключително безопасни от гледна точка на това да не повлияят за разрушаването на структурата на паркета. Знаете ми например корка няма остра миризма, която да влияе на сетивата ви. В началото най- вероятно ще усещате дървесния естествен аромат, който действително ще ви предостави усещането, че живеете в пълна хармония с природата.
  4. Да заложите на естествени суровини и материали, с които да аранжирате  и декорирате дома си наистина е съвършеното решение. А корковия паркет определено може да бъде наречен съвършен поради това, че е изключително естетичен, придава елегантно и луксозно усещане. С помощта на специални импрегнанти и лакове, напълно безопасни за вашето здраве производителите на корков паркет му придава невероятно излъчване и удивителна визия. Ако не сте от почиталите на килими пътеки и други текстилни покривала, които се поставят върху пода то с корковия паркет ще си разрешите този проблем. Много от вариантите и разнообразните разцветки на корковия паркет са изключително съвременни и имитиращи уникална подова настилка. Затова с този иновативен продукт получавате не просто нов под, а излъчване, естетика и неповторима красота.
  5. На пето но в никакъв случай на последно място поставяме още едно преимущество на корковия паркет. Това е комфорта, който ви предоставя. Стъпването по корков паркет може да бъде описан като пружиниране, удоволствие за вашите ходила, но това по никакъв начин не го прави неустойчив. Самите вие се чувствате като перце, и дори изморените ви от вървене ходила ще получат пълен релакс.
коркова кора

Ако искате екзотично изглеждащ дом, изпълнен с комфорт, удобство и топлина то решението е корков паркет. Всеки ремонт е въпрос на правилна преценка и анализ на разходите. Да, полагането на корков паркет е скъпо удоволствие, но ако го разгледате като вид инвестиция то със сигурност ще е напълно оправдано. Време е за промяна! Изберете си най-новите варианти за паркет от корк, с който ще намалите сметките за електричество и ще се убедите в безспорните преимущества на този натурален естествен продукт. За топлина, естетика и комфорт, лесен и бърз монтаж, устойчив на износване и предоставящ луксозна индивидуална визия на всяко едно помещение. Ето това са повече от достатъчни причини за да направите крачка към природата и да заложите на паркет, който е изработен от един от най-ценните топлоизолационни натурални суровини, а именно кората от корков дъб.