Какво е важно да знаете при изграждане на димоотвод

ъгъл

При изграждането на димоотводната инсталация е важно да бъда взети под внимание не една особеност. Не само, че спецификата на помещението, в което ще се монтира съответния уред е съществен момент за избирането на подходящите кюнци, но е важно да се уточнят също вида на горивото, дали уреда е камина, котел или печка както и редица други подробности. Но най-важно според експертите е да се запознаете с видовете кюнци за димоотводи – https://www.balkanenergy.bg/ като целта е да се направи реална равносметка за това и какъв бюджет ще погълне системата, която е задължителна за отвеждането на димните газове.

За чист, свеж и приятен въздух в дома през зимата

Миризмата и токсините газове, които се освобождават по време на работа на уреда е необходимо да бъдат отведени извън имота. За целта се прилагат различни елементи, които пряко участват в създаването на димоотвод. Същността му е в това да гарантира:

 • Ефективна работа на уреда без значение дали е печка, котел или камина;
 • Намаляване на разходите за отопление;
 • Свеж и чист въздух в жилището;
 • Комфорт и уют.

Най-важна е ролята в димоотвода на кюнците, тъй като те изграждат пътя, по който дима и миризмата се придвижват за да бъдат изведени от имота в атмосферата. Към този момент не е създаден уред използващ твърдо гориво, газ, нафта, пелети или друг тип изкопаеми източници, който да не изисква потребността от кюнци за димоотвод.

Кои са най-необходимите видове кюнци

кюнци

Самата система за отвеждането на газовете се състои от сглобени като пъзел елементи. В зависимост от дължината на пътя от изхода на уреда до отвора за комина при различните помещения е с нееднаква дължина. Когато се планира създаването на такъв димоотвод е решаващо да се направят правилни изчисления, които да могат да осигурят на домакинството уют и комфорт при работа на уреда.

Едни от най-често използваните кюнци, които нанизвайки се един в друг изграждат пътя, по който дима ще се движи към комина са:

 • Прави. Задължителни са, тъй като те са с най-голяма дължина и много бързо могат да осигурят основното трасе, по което да се движи дима и миризмата. Три варианта за дължини се използват, а именно телескопични от 30 до 50 см., стандартни от 50 см. и такива с дължина 100 см.;
 • Ъглови. Два типа се използват тук като способ за осигуряване промяна на пътя на димоотводната система – 45 и 90 °. Специфичното при подбора на ъглови елементи е това, че се препоръчва прилагането на до 3 елемента, тъй като при повече може да се наруши ефективността от коректното отвеждане на газовете и дима в атмосферата;
 • Ревизии. Популярни са за димоотводи, които са с по-голяма дължина. Така се намалява риска от образуването на конденз и се почистват тръбите без да се налага цялостно демонтиране.

Познати са и други видове кюнци, но използването им не е толкова често, което показва, че действително има смисъл от запознаването с ключовите елементи, които са решаващи за създаване на високоефективен и надежден път, по който дима от отоплителния уред да бъде изведен извън жилището.

От какво да се водите при избор

Няма съмнение, че това са специфични продукти, които разглеждаме като средство за осигуряване на топлина и комфорт в дома. Със сигурност това, което ни води при покупка са спецификациите, които имат съществено значение за правилната работа на уреда. Затова е важно при несигурност за вземане на решение да се консултирате с експерти, които са наясно с онова, което би ви било оптимално полезно при покупка на кюнци.

Сред водещите неща, с които следва да се съобразите са:

 • Материал за изработка;
 • Дебелина на материала;
 • Вид на кюнците;
 • Цена.

Предвиждайки тези специфични особености си гарантирате уют през зимата и ефективна работа на отоплителния уред.