Какво трябва да знаете за вноса на автомобили преди да се впуснете в покупката на употребявана кола?

Вносът на автомобили у нас бележи изключително висок ръст. Поради това, че употребяваните коли станаха достъпни за масовия потребител то всеобща практика е да се ползва една кола 4-5 години и след това тя да се сменя с нова, отново употребявана. Като се има предвид, че автомобилната индустрия бълва хиляди автомобили в търговската мрежа то това е предпоставка, че наистина има висок интерес към тяхното купуване. Много от българите вече са финансово стабилни  и могат да си позволят покупката на чисто нови превозни средства, но не са малко и онези, които предпочитат да карат по-стара, но пък максимално изгодна кола. Има обаче специфични правила, които са характерни за вноса на автомобили и това да изберете такова превозно средство, което наистина си заслужава е въпрос на правилна преценка. Голям процент от българските купувачи разчитат на автокъщите, които се занимават с внос на автомобили. С изненада ще установите, че у нас автокъщите се радват на изключителна популярност и това се дължи именно на факта, че тук можете да намерите както супер евтини коли, така и такива, които наистина са луксозни и по –скъпи.

Да си купите кола от търговец, който прави внос на превозни средства в страната от други страни е истинско предизвикателство. Имайте предвид, че това не е продукт, към чиято покупка да се отнесете безотговорно. Във всички случаи трябва да сте максимално внимателни, тъй като не са изключени и измами. На първо място съвета на специалистите е да изберете автокъща, която има достатъчно опит с вноса на коли. Това на практика означава, че вече има изградени партньорски отношения и позиции на пазара. Фирмите с опит имайте предвид, че имат и пряко наблюдение върху правилния подбор на колите, които внасят. Те са селектирани съобразно основните изисквания на клиентите и наистина са едно безупречно предложение, от което всеки потенциален купувач би желал да се възползва. Правилния избор на автокъща е първия и основен момент, който добре да обмислите. Никак не е за подценяване репутацията на търговците, които извършват внос на коли, тъй като от това зависи дали ще направите наистина добра сделка или пък ще попаднете в порочна схема на така наречените печелбари. Ето, че вече определихме първата и главна посока, от която трябва да тръгнете при търсенето на употребяван автомобил. Слредва избора на кола. Тъй като автосалоните с утвърдени позиции на пазара почти всяка седмица извършват внос на превозни средства е добре да следят техните обяви в сайтовете за продажби на автомобили или техните персонални платформи. Тук определено си струва да се абонирате за бюлетин ако има такъв, което на практика ви дава преднина пред останалите потенциални купувачи. Така първи ще получавате информация за най-новите оферти, които се предлагат от вносителите.

Не бива да робувате на конкретни марки и модели коли. Независимо, че имате претенции към даден бранд не бива да подценявате и онези оферти, които са за автомобили с прилични технически параметри, сравнително нова година на производство, както и изгодна цена. А повярвайте никак не са малко офертите за такива коли, които се предоставят от добрите търговци, вносители на употребявани превозни средства. Изборът трябва да е напълно обмислен. Преди всичко е важно да направите и оглед на колата преди да предприемете сключването на договор за покупко-продажба. Снимковия материал и описанието могат да са перфектни, но докато не се уверите, че колата е напълно технически изправна и отговаря на вашите изисквания като качество и цена дори не си помисляйте да оставяте капаро.

Повечето потенциални купувачи дори си наемат автомеханик, който да ги консултира. Погледнете на тази опция като инвестиция, тъй като само технически грамотен и познаващ автомобилите отблизо човек може да каже дали колата си струва или не. И наистина имайте предвид, че по този начин наистина можете да сте напълно сигурни, че ще направите покупка, която да е напълно съпоставима с вашите основни изисквания и претенции.

След като се уверите в доброто състояние на колата – външно и по отношение на техническото ниво, то е добре да направите и анализ на цените. По принцип си има показатели, по които се определят цените на колите внос. Но има търговци, които наистина искат да продават и разчитат на по-малка печалба, но пък повече на брой продадени автомобили. Други пък предпочитат висок марж, което надува стойността на колата. Така, че имате право да изберете онази цена, която наистина да отговаря и на вашите финансови възможности. Освен, че и този фактор не бива да подценявате имайте предвид, че не винаги по-високата цена, означава по-качествена кола. Затова е добре да помислите и за допълнителните разходи,които ще направите по автомобила след неговото купуване.А за вноса на коли е характерно това, че задължително се сменят основни консумативи, тъй като в повечето случаи търговците нямат ясна представа кое кога е подменяно, тъй като не винаги колите притежават валидна сервизна книжка.

Ако вече сте убедени, че сте открили перфектната кола за вас е време да поискате и оригиналните документи на автомобила. Доверените автокъщи, които пазят своята репутация са наясно, че документалната част е особено важна за продажбата на превозните средства. Поради това те са безкомпромисни, когато извършват внос на автомобили и наистина държат на това да предложат на своите клиенти изрядна документация, която гарантира законността а една сделка. Не е нужно да се юридически грамотен за да разберете, че документите са изрядни или не. Важно е да получите оригиналните документи на колата и номерата на рамата и двигателя, които са описани в тях да съвпадат с тези, които са описани и на самите детайли на автомобила.

Вноса на автомобили у нас е един доста разпространен бизнес, което е предпоставка за огромното предлагане на употребявани автомобили в страната. Ако е настъпил момента, в който сте решили да смените колата си с по-нова и с повече екстри то препоръчваме да спазвате нашите съвети с оглед да елиминирате сериозни грешки и измами. А търговци, които извършват внос на коли има достатъчно много, затова не действайте емоционално и не се впускайте в покупка на първата кола, на която сте попаднали. Доверете се на автокъщи, които определено имат с какво да ви изненадат и предоставят гаранция за продаваното превозно средство.

Ето едно забавно видео, как се внася кола от Англия в Германия. Приятно гледане! 🙂